De Zorg vaarwel?

Zorg vaarwel
Ans van den Berg, Register Loopbaancoach – “Het valt mij op dat loopbaan kandidaten, die de zorg vaarwel hebben moeten zeggen vaak spijt krijgen. Meestal zijn ze iets anders gaan doen, vanwege de zwaarte van de Zorg zoals: de nachtdiensten, onregelmatige tijden, het zware werk of niet meer opgewassen zijn tegen crisissituaties”.
Sociale menstypes
“Mensen, die voor de zorg hebben gekozen voelen zich nauw betrokken bij anderen en helpen ze graag. Het is belangrijk, dat ze deze loopbaanwaarde ook terugvinden in een nieuwe baan. Zo niet, dan gaat het gemis na verloop van tijd een beetje knagen van binnen”.
Wat kan ik betekenen?
In mijn praktijk begeleidde ik een kandidaat met loopbaanadvies, waarbij dit speelde. Zij was na een periode van ziekte overgestapt van een verzorgende functie naar een planningsfunctie. Ze gaf aan dat ze de dagelijkse zorg voor mensen miste. Gezien haar fysieke beperkingen wist ze wel dat ze niet meer terug kon naar de directe zorg. Maar het gemis van haar oude functie bleef haar plagen en knagen.
Wat mis je nu?
Een moeilijke opgave, want inmiddels was de weg terug naar haar oude functie een no go en behoorlijk onrealistisch. Maar als mensen lang werk moeten doen, wat ze niet leuk vinden kunnen ze er op den duur ziek van worden. Ik besloot samen met haar een opsomming te maken van zaken, die ze miste in haar oude functie. En van de elementen, die ze juist niet miste. Datzelfde deden we met haar huidige planningsfunctie.
Roze wolk?
Door deze rijtjes zag ze in, dat ze haar oude functie iets teveel aan het idealiseren was. Ze zei: “Ik was vergeten, dat er zoveel nadelen aan zaten, zoals het gevoel hebben nooit klaar te zijn, de nachtdiensten, de fysieke vermoeidheid en het gevoel twee handen tekort te komen”.
Een andere rol
Ook bekeken we de negatieve aspecten van haar huidige functie. Zo vond ze de communicatie met haar vroegere collega’s vaak lastig, omdat ze nu in een andere rol zat. In de planning moest ze soms collega’s inzetten op bepaalde tijden. Sommige collega’s hadden daar moeite mee en reageerde dit op haar af. Dit heeft ze opgepakt door samen met haar leidinggevende het gesprek met deze collega’s aan te gaan. Door haar nieuwe rol in de organisatie uit te leggen, ontstond begrip, zowel bij haarzelf, haar leidinggevende en haar collega’s.
Keuzes maken
Verder vroeg ik haar: “Wat ga je in de toekomst doen met je drijfveer: mensen te willen helpen”? Ze dacht na en zei: “Misschien kan ik af en toe eens met een bewoner een wandelingetje gaan maken of zo iets”. “Hoe zou je dat vinden”? vroeg ik haar. Nou zei ze: “Misschien moet ik ook blij zijn, want ik heb nu zelf de keuze wat ik kan doen voor anderen. Dat kon ik vroeger niet”.
Afscheid nemen
“Als mensen noodgedwongen, wegens ziekte of (dreigend) ontslag een overstap moeten maken naar een andere functie, dan kunnen ze dat soms in technische zin wel aan, maar in emotionele zin zijn ze vaak nog niet zo ver. Ik bedoel daarmee, dat ze deze verandering nog niet verwerkt hebben. Soms moeten ze eerst echt afscheid nemen van hun oude ik. Daarbij kan ik met mijn loopbaanadvies, oefeningen en coaching van betekenis zijn”.
– Ans van den Berg, Register Loopbaancoach –
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op of bel 058 - 843 02 33