Online loopbaanportal

Een goed begin!Wanneer je als nieuwe leidinggevende, leiding gaat geven aan een bestaand team, dan val je als het ware zomaar ergens midden in. Vaak laten leidinggevenden in het begin merken, dat ze zin hebben in hun nieuwe uitdaging. Ze plannen kennismakingsgesprekken in met de mensen uit hun team. Een goed begin? Dat zou je zeggen, maar vaak ontstaat hier een gemiste kans. Helaas blijken deze kennismakingsgesprekken achteraf vooral een tijdrovende exercitie te zijn geweest. Medewerkers halen hun schouders op, denken “daar heb je weer zo’n leidinggevende” en gaan over tot de orde van de dag.

 

Waarom staat de leidinggevende zichzelf toe, dat alleen gesproken wordt over feiten.

Veel medewerkers vertellen tijdens het kennismakingsgesprek vooral een sociaal wenselijk verhaal. Ja, ze vinden hun werk en collega’s leuk. Naast deze oppervlakkigheden komen vooral de taken uit de functieomschrijving op tafel en alle functies en opleidingen, die ze al eens hebben gedaan.
 

Waarom voeren leidinggevenden geen gesprek over wat er echt toe doet?

Wat wil je als leidinggevende nu eigenlijk echt weten? Juist ja. Hoe de medewerker jouw leiding wil ontvangen. Wat hij van jou verwacht. Wat hij nodig heeft om zijn werk uitstekend te kunnen doen. Wat maakt dat hij werkt voor deze werkgever. Vertel ook wat jij verwacht als leidinggevende. Welk gedrag jij graag ziet? Vergeet niet om je medewerker ook belangstellend te vragen wat hij van jou wil weten.
 

En als je toch met elkaar aan tafel zit, vraag dan eens naar wat de medewerker belangrijk vindt in zijn werk?

Waar krijgt hij energie van? Welke competenties is hij op dit moment aan het ontwikkelen in zijn werk? Hoe de medewerker zijn rol/toegevoegde waarde ziet in het team? Luister en geniet van jouw nieuwe rol als leidinggevende. En als je dat gedaan hebt. Stel dan vragen aan je nieuwe team. Wat maakt hen een krachtig team? Hoe zien zij hun toegevoegde waarde in de organisatie? Welke rol heeft ieder? Wat zijn de sterke kanten van ieder teamlid.

 

Kom op “You’re in charge”.

Degene, die vragen stelt is “In the lead”. Bekwaam jezelf in het stellen van open vragen en doorvragen. Toon jouw lef en visie.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op of bel 058 - 843 02 33

Blijf op de hoogte op het gebied van loopbaanadvies.