Online loopbaanportal

Personeelstekort in de industrieKrapte in personeel

Ongeveer 16 procent van de bedrijven in de industrie meldde in het vierde kwartaal van dit jaar dat personeelstekort de productie belemmert. Terwijl dit vorig jaar de helft was met ongeveer 8 procent. Dit komt doordat er bijna 10 procent minder mensen werken. Een andere reden voor het personeelstekort is de toenemende vergrijzing in deze bedrijfstak.

Meer banen

Werk jij in deze industrie of ben je hierin geïnteresseerd? Dan is dat een goede keuze. Dat komt omdat het personeelstekort samengaat met een grotere vraag naar personeel. Vanwege de stijgende vraag naar producten van dit soort bedrijven, biedt dit een goede kans om een baan te vinden in de industrie.

Meer werk in machine-industrie

Vooral in deze sector is er een groot tekort aan werknemers. Ook op het gebied van reparatie en installatie van machines zijn ze naarstig opzoek naar personeel. Bijna 25 procent van de bedrijven in de sector reparatie en installatie van machines hadden een personeelstekort aan het begin van het vierde kwartaal. Dit is gestegen met 10 procent ten opzichte van 2016 en is hiermee de sector met het hoogste personeelstekort. In de machine-industrie is de grootste stijging in personeelstekort te zien, namelijk van ongeveer 7 naar 24 procent.

De vergrijzing uitgelicht

Het totaalaantal werknemers tussen de 45 jaar en de 75 jaar is met 51 procent de hoogste bedrijfstak, terwijl dit in 2005 nog maar 36 procent was. In het algemeen is dit in Nederland 44 procent. Vooral de groep werkenden van 55 tot 65 jaar nam fors toe, van 11 naar 20 procent. De chemische industrie heeft de meeste vergrijzing met meer dan 60 procent.  Van de werkenden was hier in 2016 45 jaar of ouder.

 

Wil je meer weten over het personeelstekort in de industrie?

Lees dan het hele artikel van CBS: Oplopend personeelstekort in vergrijzende industrie

Bron: CBS

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op of bel 058 - 843 02 33

Blijf op de hoogte op het gebied van loopbaanadvies.