Online loopbaanportal

Vliegende start op de arbeidsmarkt?Vliegende start op de arbeidsmarkt?

Vliegende start op de arbeidsmarkt?

Na studie verschilt start op arbeidsmarkt enorm

Steeds vaker zijn er enorme verschillen voor mensen die starten op de arbeidsmarkt. Beroepen zoals procestechniek hebben bijna 100% baangaranties en hoge salarissen. Daar tegenover staat het beroep communicatie waar bijna 50% een baan onder zijn of haar niveau aanneemt.

Onderzoek

Er is een grootschalig onderzoek gedaan naar mbo- en hbo-opleidingen om de kansen in de banenmarkt te achterhalen. Meegenomen zijn de werkloosheid onder afgestudeerden, het type baan, het bruto maandsalaris en of starters werken in de eigen studierichting.

De kansrijkste hbo-opleidingen

De meest kansrijke startpositie op de banenmarkt voor het hbo is mechatronica. Je hebt met deze opleiding de grootste kans op het vinden van een baan in die richting. Ook is de werkloosheid erg laag in dit vakgebied. Een andere goede opleiding is verloskunde. Met deze opleiding verdien je het hoogste maandsalaris van alle hbo-opleidingen.

Hier tegenover staan opleidingen zoals communicatie en oriëntaalse talen. Als je deze opleiding volgt, heb je maar een kans van 20% om een baan te vinden in die richting. Tevens heeft minder dan de helft een baan op hbo-niveau kunnen vinden.

De kansrijkste mbo-opleidingen

Procestechniek komt naar voren als meest kansrijke opleiding om te volgen. Dit beroep biedt hoge baankansen gecombineerd met goede salarissen. Daarnaast is scheepvaart een goede opleiding om te volgen. Bij deze opleidingen heb je een grote kans om te werken in je eigen vakgebied op jouw niveau.

Aan de andere kant is de opleiding automatisering op mbo3 niveau het minst kansrijk. Studenten vinden voor het overgrote deel geen of tijdelijk werk. Als je automatisering op mbo4 niveau hebt gestudeerd, biedt dat wel betere baankansen.

Meer weten over welke opleidingen kansrijk zijn en welke niet? Lees meer.

 

Bron: blik op nieuws 6-12-2017

http://blikopnieuws.nl/economie/259204/uwv-start-op-arbeidsmarkt-na-studie-verschilt-enorm.html

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op of bel 058 - 843 02 33

Blijf op de hoogte op het gebied van loopbaanadvies.